Uncategorized

En snabbutbildning kring led lampor

Som de flesta proffsfotografer redan vet så är belysning väldigt viktig inom vårt område. Idag fick jag äran att diskutera led belysning med Erik som är en god vän till mig, han arbetar som belysningskonsult hos företaget Svealight som är en distributör av led armaturer. Jag har naturligtvis en del kunskap om lampor men jag måste erkänna att led belysning inte är den ljuskälla jag främst brukar använda i mitt yrkesliv. Anledningen bottnar väl främst i min konservativa personlighet och därför brukar jag istället använda mig av metall halogen lampor. Jag fick lära mig väldigt mycket på kort tid om led och led lampans fördelar, det blev något av en snabbkurs som jag tänkte dela med mig till er läsare som följer mig.

LED är den bästa ljuskällan för extraljus

Jag gillar att köra runt i min Volvo V60 och brukar ta chansen att dra iväg på en bilresa när tillfälle ges, vilket tyvärr blir allt för sällan på grund av mitt jobb. Jag var därför lite nyfiken ifall led lampor på bilen faktiskt presterar bättre än xenon lampor och om det högre priset var befogat. Billiga extraljus brukar generellt sätt alltid vara dyrare än xenon lampor i motsvarande budget segment och av den anledning har jag alltid valt bort led. Dock får man inte glömma att livslängden för ett led extraljus har en ungefärlig livslängd på 25.000 till 50 000 timmar vilket kanske rättfärdigar det högre priset. Extraljus med led dioder lyser direkt och har ingen uppstartstid som andra lampor har. Detta gäller alla led lampor oavsett prisklass, även billiga extraljus. Jag fick även lära mig att led inte innehåller farliga tungmetaller och tåler mer vibrationer än exempelvis halogen.

Rotorljus används i allt mindre utsträckning

När jag tänker efter så har jag i mitt tidigare jobb hos Vägverket använt en del rotorljus och varningsljus som satt monterade på bilarna när vi ryckte ut för att laga räcken längst intill motorvägen. Numera har rotorljus ersatts av blixtljusramper som lyser flera hundra meter. En blixtljusramp används inte bara av uttryckningsfordon utan även av lastbilar och maskiner, och är en vanlig syn vid vägarbeten. När jag tänker efter så inser jag att led lampan inte är en uppstickare utan snarare en ljuskälla som etablerat sig inom många olika områden. Det kanske är dags även för mig att satsa på led inom mitt yrke, men jag tror jag börjar med att uppdatera belysningen på bilen först.